Takeover #7: SYL (11/09/23)


Takeover lader kulturskaberne dele det, der optager og inspirerer dem i øjeblikket. Et indblik i nogens autentiske smag, begejstringer og kulturelle synsvinkler - formuleret af dem selv.

Syl udgav albummet ‘alt godt’ ved udgangen af sidste år og har siden turneret i både og ind- og udland. Det københavnske band har bl.a. lagt vejen forbi festivaler som A Collosal Weekend, Ilter, Lasher Fest og UHØRT samt Rudme Festival, hvor vi selv var til stede og fik syn for sagen; post-hardcore-punk med kæmpe stage presence, der forener sig med publikum i en befriende kaotisk symbiose af aggressivitet, skrøbelighed og afmagt. De er fede! Fang dem, når de gæster VEGA med Writhe og Tvivler d. 30. september. Syl består af Andreas Grønne, Benjamin Clemens, Benjamin Grønne, Emil Adelsteinsson, og Gustav Brønnum, der har været så gode at dele med os, hvad der optager og inspirerer dem i øjeblikket.Benjamin (instagram)

Kødhovede-æstetik
Punks (og specielt post-punks) æstetiske profil har i en del år været præget af sort kaffe og Dr. Martens loafers viben. Det kan helt klart noget, men jeg er på det seneste blevet mere og mere draget af det, jeg kalder kødhoved-looket. Mark Wahlberg i filmen ‘Pain and Gain’ og James Pligge fra bandet Harm’s Way er i min mening stilikoner - Længe leve ubehageligt store brystmuskler og tyrenakker.

Stjålne cykellygter
Som jeg ser det, eksisterer cykellygter i København i et slags puljesystem. Det er noget, vi alle sammen deles om. Jeg får stjålet mine cykellygter, jeg stjæler nogens cykellygter, hvorefter de bliver stjålet fra min cykel. Jeg er stoppet med at tage lygterne af min cykel af samme årsag; det kunne være, en forbipasserende cyklist havde mere brug for dem end jeg har. Så længe man introducerer flere lygter til puljen end man trækker ud, så skal alt nok gå.

Bordrollespil
Jeg maler en scene for dig: Du sidder sammen med 4-5 af dine allerbedste venner i en lejlighed oplyst næsten udelukkende af stearinlys. Det regner udenfor og I har siddet i 6 timer samlet om et mellemstort bord, hvor I har fundet på løgnehistorier og rullet mangesidede terninger. No orbs in sight, just wizards living in the moment.

Musikanbefalinger
Som mit sidste input vil jeg bare give den op for musikanbefalinger. Det er super nice, når folk lige smider et album i DMs, fordi man bliver eksponeret for meget mere musik, når man ikke selv skal ud og være en undergrundskonge hele tiden. Der var for nylig nogen, der anbefalede det britiske band The Chisel til mig, og hvis jeg kunne huske, hvem det var, ville jeg kvittere med et skud ud, men det kan jeg ikke. Til gengæld kan jeg forlænge anbefalingen her: Hør The Chisel (start med sangen ‘So Do I’).

Andreas
(instagram)


Folk, der ikke smider cigaretskodder andre steder end i skralderen
Første skud går - på en desværre helt “not all men”-agtig måde (men hvordan fanden skal I ellers efterhånden fatte det?)- ud til de rygere og snusbrugere, som ikke smider det andre steder end i skralderen.

Indiana Jones
Fuck barbenheimer, den nye Indiana Jones styrer.

Kumle
Ordet “kumle”. Ved ikke, hvad det skal betyde, men det kan nogen måske hjælpe mig med. Forslag har hidtil inkluderet at prutte virkelig højt ned i toilettet eller smøre for gammel leverpostej på sit ristede brød.

Anti-hero-core
Ikke en udpræget anbefaling, men mere bare en cementering af at jeg føler, jeg på en måde har indfanget den her forfærdelige genre, som vi alle kender, men som endnu ikke er sat i bås. Det bliver den nu. Du har din Rag’n’Bone Man og din Imagine Dragons osv. Hvis sangene handler om at “jeg er jo bare mig” (I’m only human after all), der er rigtig meget rumklang på de dramatiske trommer og vokalen er mere eller mindre forvrænget, ja så er der tale om anti-hero core. Eksempler inkluderer førnævnte ‘Human’ (en genre-definerende fanebærer af en sang), ‘Sail’ af Awolnation og ‘Take Me To Church’ af Hozier.

Grian Chattens solodebut
Alle elsker Fontaines DC, men deres nyeste album er bare ikke så godt som de to første. Det råder frontmand Grian Chatten heldigvis bod på med sin solo-debutplade ‘Chaos For The Fly’. Fuldstændig eminent no-skip plade, tak for den Grian.
Bønne (instagram)

Selvstændig aflønning
I det arbejdsklima, der køres i især restaurationsbranchen, skal der lyde et kæmpe klap på skulderen til de ansatte, der bliver over tid for at tage opvasken eller gøre ekstra godt rent til det næste hold, der åbner etablissementet morgenen efter og derpå går i kølerummet og tager en flaske vin eller en ramme cola med hjem. Arbejdsgivere ser generelt en stor udfordring i at passe ekstra godt på de ansatte, der gør et godt stykke arbejde - så tager man sagen i egen hånd, så er det bare god stil.

Vodka danskvand
Det skal ophøre fra dags dato. Lad være med at gøre det.

Birkenstock Boston
Kæft hvor er de bare fede. Jeg er ikke typen til at hoppe på den seneste dille på trods af, at jeg godt kan lide Drake, men hvor meget jeg end vil, så kan jeg ikke løbe fra, at jeg synes de nye Birkenstock er fucking varme. De er monster behagelige og fuldstændig stilrene. Et slam dunk hvis du spørger mig. Ikke siden Clarks Wallabees har vi set Sektion 12 og Klampenborg beboerforsamling enes om et sæt fodtøj. Hvis vi er heldige, starter de også en podcast. Godt gået Birkenstock.

At starte en nummer med guitarsolo
Det er lidt ligesom de skolelærere, der kom ind i klassen og begyndte at skælde ud som det første, indtil alle sad ned og lyttede efter, i stedet for at vente på, at folk gjorde det af sig selv. Sæt dig ned, hold din kæft, nu skal du bare høre. ‘747 (Strangers In The Night)’ af Saxon er et godt eksempel.
Emil (instagram)

Åbenhed
Det kan måske lyde lidt corny, men jeg øver mig for tiden på at være mere åben og taknemmelig for de muligheder, relationer og privilegier, som jeg har i mit liv. Store som små. Jeg bliver meget inspireret af de mennesker i min omgangskreds, som har den her mentalitet og føler mig selv meget tryg i deres selskab.

ARY - ‘For Evig’
Et fuldstændig fantastisk album, som har inspireret mig i rigtig lang tid nu. Hendes evne til at berøre et så sårbart emne på den måde hun gør, synes jeg er helt vildt beundringsværdigt. Det er skrøbeligt, velskrevet og smukt. Jeg elsker det.williamhansonettiquette
Min seneste obsession er instagram-profilen williamhansonettiquette som underviser i bedre manerer. Jeg ser alle hans videoer, på trods af at jeg ingen intention har om at ændre min adfærd.

Lerdueskydning
Det prøvede jeg for første gang for nogle uger siden, og det var fandme sjovt. Det skal jeg prøve igen.


Gustav (instagram)

Kurzgesagt
Kurzgesagt er en YouTube-kanal, der berører alle mulige emner inden for videnskab på en meget lærerig og letforståelig måde med tilhørende geniale animationer. Hvis man ligesom mig har en hobby-nørd i sig, der knapt kan følge med, når folk snakker om kvantefysik, string theory, generel relativitetsteori osv. men synes, det lyder ret magisk det hele, er det et YouTube-ormehul lige til dig. De har også lavet en fantastisk (gratis) app, der meget sanseligt viser dig en størrelses-skala på alting i universet. Den hedder “Universe in a nutshell”. Der må i forlængelse lige slippes et hurtigt skud ud til “science and cocktails” i DR koncertsal. Det er bare pisse fedt.

PUBG mobile
Nem og hurtig underholdning/frakobling fra virkeligheden, som du kan forsvinde i, lige meget hvor du er. I bussen, midt i undervisningen eller utroligt fuld i en goboat. Det er bare pisse hyggeligt.

Xiaolongbao (Dumpling med suppe indeni)
Hold da oppenheimer en genial opfindelse. Når du spiser den, flyder den lækre suppe ud og en smagseksplosion finder sted i din mund. Det kræver en vis dedikation til sit håndværk, men oplevelsen er altså også lige derefter. Muligvis den mest perfekte enkelt-bids mad, der findes. Det er bare pisse lækkert

Album-klub (og klubber generelt)
Smid nogle datoer i kalenderen med søde mennesker, du kan lide at snakke med og føler dig tryg med. I skiftes til at tage en plade med, som betyder noget for jer, og så snakker man simpelthen bare om den plade. Meget enkelt. Men det åbner virkelig op for nogle nye snakke og nye måder at forstå både musikken og de emner, den måtte berøre. Det kan også hurtigt belyse nye sider af de mennesker, du deler oplevelsen med. Det er simpelthen bare pisse dejligt.