Takeover #26: Alto Aria (13/05/2024)


Takeover lader kulturskaberne dele det, der optager og inspirerer dem i øjeblikket. Et indblik i nogens autentiske smag, begejstringer og kulturelle synsvinkler - formuleret af dem selv.

Alto Aria er navnet på den København-baserede musiker og komponist Aria Leth Schützes soloprojekt. Deres exceptionelle nye album, Limerence, udkom i februar under pladeselskabet Rhizome, som de er medstifter af og som fokuserer på eksperimenterende musik og alternative udgivelsesformater. Aria er uddannet musiker fra Rytmisk Musikkonservatorium og har en bachelor i filosofi fra Københavns Universitet. De har delt med os, hvad der optager og inspirerer dem i øjeblikket.Kystlinjen for de hvileløse
Hvis jeg føler mig hvileløs, så tager jeg mod Vesterhavet. Mine forældre har haft et sommerhus dér, siden jeg blev født og det er nok det sted, hvor jeg er kommet mest. Jeg holder meget af kystlinjen, klitterne, den hårde vind, sivene og de små sandløbere (den lille søde fugl), som suser op og ned af stranden i flok og formation.


Skal du med på sheltertur?
En af mine drømme for sommeren er at komme forbi Røsnæs Fyr shelteret. Man kan ikke booke shelteret, men de kører derimod med først-til-mølle-princippet, så det er noget med at “rise and shine” og komme afsted. På hjemmesiden står der “skøn beliggenhed, men udsat i vind og uvejr” - det lyder lige som noget for mig!


En “life” følelse som jeg ikke kan forklare
Et album, jeg hører meget for tiden, er Vallmo-albummet Othem fra 2023. Jeg elsker den måde vokalerne er produceret på, klaveret som danser frit rundt og de støjede elementerne, som kommer op til overfladen engang imellem. Endnu en anbefaling må være Brian Eno og Fred again..-albummet Secret Life. Det hører jeg tit om morgenen og det giver mig en “life” følelse, som jeg ikke rigtig kan forklare bedre end det. Jeg synes, at du skal give det et lyt!
Årstidernes dans
Lige nu er jeg i gang med at lave en serie af musik, som danser med årstiderne. Første del var om foråret, kolibrien og ild i brystet. Det blev til to numre, som er udgivet på Posh Isolation under titlen Some Things Are Not Meant To Hold. Nu arbejder jeg på sommer-delen, som indtil videre handler om sandløberne (den lille søde fugl igen) og duft af lavendel i solopgangen.
Skabe noget ud fra det, som der allerede er
En ny ting, som jeg er begyndt på, er, at jeg laver covers af mine venners musik. Jeg får tilsendt “stems” og så laver jeg et nyt stykke musik ud fra det. Det er virkelig fedt at få lov til at prøve at skabe noget ud fra det, som allerede har et liv, og som er numre lavet af kunstnere, som jeg ser op til og bruger mit liv sammen med. At finde nye sammenhænge i materialet og sætte musikken i en ny kontekst.


Demontering af kapitalisme som godnatlæsning
En anbefaling herfra er en af mine yndlingsbøger af Mark Fisher, Capitalist Realism - Is There No Alternative, som jeg nok har læst omkring 10 gange og overstreget med de fleste farveblyanter, jeg har liggende derhjemme. Jeg er vild med hans måde at formidle komplekse emner på en tilgængelig måde, og så selvfølgelig læse om, hvordan vi kan demontere kapitalismen sammen - det er sku altid rart at blive mindet om, før man skal sove.For alle de knuste hjerter, som nægter at være knust
Her er en lille spilleliste med min yndlingsmusik, som jeg opdaterer en gang imellem - for alle de knuste hjerter, som nægter at være knust!