Takeover #2: Dejah Makar (08/08/23)


Takeover lader kulturskaberne dele det, der optager og inspirerer dem i øjeblikket. Et indblik i nogens autentiske smag, begejstringer og kulturelle synsvinkler - formuleret af dem selv.

Dejah Makar (@dejahmakar) er en dansk-egyptisk popstjerne, rapper, sangskriver og producer, der laver “global baladi” - en multikulturel, universel og global lyd og oplevelse med en egyptisk følelse og tilstedeværelse. Hun stod bag en af de bedste koncerter i warm-up dagene på årets Roskilde Festival og en af årets bedste udgivelser med sit debut-mixtape, ‘THE REAL NEFERTITI’. Majnun level!
Heldigvis for os har Dejah delt med os, hvad der optager og inspirerer hende i øjeblikket.



Åbningsscenen i The Idol
Den nye, småsadistiske serie på HBO starring Lily Rose Depp og The Weekend. I åbningsscenen ser man hovedpersonen Jocelyn i et intimt closeup, hvor hun bliver dirigeret til at udtrykke forskellige store og dramatiske følelser og ansigtsudtryk mens kameraet langsomt zoomer længere ud. Jeg elsker den scene og hendes skuespil og jeg er vild med alle looks, makeup og musikken i serien.

Jamaica
Jeg har lige været på dancehallferie på Jamaica og jeg er fuldstændig mind blown! Jeg har aldrig været et så levende, spændende, råt, inspirerende og smukt sted i mit liv! Jeg kom for at opleve dancehallkulturen, som jeg er meget inspireret af, og tage dansetimer med lokale dancehall-pionerer og det var seriøst et eventyr og en helt anden verden, som jeg kan anbefale alle at opleve. Så meget musikalitet og dans lever i alt og alle på den ø. Og så mange spor er trukket derfra i musik og kultur. Jeg efterlod vist lidt af mit hjerte på Jamaica.

‘Bicycle’ af Vybz Kartel
Lad os blive lidt på Jamaica, for en stor del af dancehallkulturen er kunstneren Vybz Kartel, som de fleste jamaicanere nærmest dyrker som en religion. Han er den mest indflydelsesrige dancehallkunstner til dato og selvom han pt er fængslet for mord, stopper det ham ikke i at udgive nye sange næsten ugentligt. Jeg har lyttet ekstremt meget til et af hans gamle hits, ‘Bicycle’, som blev spillet til en af de dancehallfester jeg var til i St. Mary med danseren Shelly Belly og hans crew.



The Five Minute Journal
Jeg er for nyligt begyndt at skrive dagbog. Den hedder The Five Minute Journal. Den er lavet sådan, at der er få bestemte punkter, som man skal udfylde hver morgen, som får én til at reflektere over, hvad man er taknemlig for og hvad man gerne vil have ud af dagen og så vender man tilbage igen hver aften og udfylder dagens højdepunkter og hvad man har lært. Det skulle være meget effektivt og positivt transformerende.

Egyptisk mavedans
Jeg er halvt egypter og meget stolt af mine coptisk egyptiske rødder, som også er en af mine største inspirationer. Jeg blev grebet af mavedans første gang, da jeg var 5 år, og siden har jeg bragt det ind i min kunst og performance, når jeg optræder live og i mine musikvideoer. Jeg har researchet en del ikoniske mavedansere som fx Samia Gamal og Taheya Carioca for tiden, og jeg er så inspireret af hele den glamourøse era af mavedansere i 1920’ernes Egypten. Jeg har også fundet en mavedanserskole i Danmark, hvor man kan tage hold i både tribal belly dance og egyptisk teknik. Glæder mig helt vildt til at lære nogle nye skills. Vil gerne kunne lave belly roll til at matche min shimmy!

Rosenvand
Jeg går aldrig ud uden en lille sprayflaske med rosenvand. Det er opfriskende, dufter godt og fungerer lidt som en reset-knap.

McQueen-dokumentaren
Rå, rørende, uhyggelig og inspirerende. Her er et sensitivt og talentfuldt menneske, som virkelig troede på sig selv og fik ting til at ske. En ægte visionær. Jeg kan relatere meget til hans ivrighed og drive og hans nysgerrighed og umættelige tørst for at lære. Hans kreationer og den måde han præsenterede dem på, er virkelig kunst på højt, dramatisk og sofistikeret niveau. En af mine yndlingsdesignere!

Basketballshorts
Jeg leder stadig efter de perfekte basketballshorts, som jeg kan have på med mine høje sorte læderstøvler.

Guld
Guld i stedet for sølv fordi duuh! Guld er min yndlingsfarve og repræsenterer mig godt. Det er modigt, ikke mange kan bære det, det er smukt og værdifuldt og svært at få fat i.