Takeover #18: Maya Tekeli (30/01/2024)


Takeover lader kulturskaberne dele det, der optager og inspirerer dem i øjeblikket. Et indblik i nogens autentiske smag, begejstringer og kulturelle synsvinkler - formuleret af dem selv.

Maya Tekeli er journalist, vært, kulturkommentator og cool mediepersonlighed, der tidligere har været på Frihedsbrevet, Ekstra Bladet, Radio24syv og freelancer/skriver for en masse fede medier herunder The New York Times og altandet.dk. Tekeli er i øvrigt den sjoveste/vigtigste person at følge på SoMe - meme-skaber/tastemaker på instagram og formidler af big danish news til verdenspressen på TikTok. Hun har delt med os, hvad der optager hende i øjeblikket.



At gøre noget, der umiddelbart er dumt
Hvis man som mig er fanget i en spiral af angst, centreret om at præstere noget vildt, der hele tiden skal blive vildere, er det forfriskende at gøre noget, der umiddelbart bare er dumt. For mit vedkommende var det at sige op på et fast arbejde i mediebranchen i en tid, hvor de fleste store medier kæmper for livet og sparer alle deres medarbejdere væk.

Dumt at tro, at man kan klare sig selv, når ens branche falder sammen om ørene på én, men også dejligt at møde sig selv i selvovervurderende vrangforestillinger.


At identificere sig med åbenbart at være dum
Jeg synes, man skal læse denne norske klassiker, Fuglene, af Tarjei Vesaas, der følger den mentalt udfordrede Mattis’ liv i en landsby. Folk i landsbyen betragter ham som en tosse. I virkeligheden er han meget følsom, intuitiv og abstrakt tænkende, men det har han bare virkelig svært at kommunikere til folk omkring ham, der enten er meget overbærende eller forsøger at undgå ham.

For mig var det en frustrerende oplevelse at forstå Mattis tankegang og langt hen ad vejen blive enig med ham, mens landsbyens beboere behandlede ham som en idiot. Når man læser bogen, kommer man også i dybere kontakt med naturen.



At gå en tur og lede efter en form for svar
Prøv at finde youtubeprofilen @thechazer (link). Her fandt jeg nemlig en serie af videoer, som forretningsmanden Jesper Buch har filmet af sig selv, mens han gennemfører den kendte pilgrimsrejse Caminoen. Serien slutter meget brat på dag 21, hvor Jesper er træt og bliver overhalet af andre rejsende.

“Det er han ikke vant til,” siger han, og fordi jeg mistænker profilen for at være hans egen, sår det tvivl ved, om Jesper Buch overhovedet har gennemført Caminoen? Jeg har ingen svar, kun spørgsmål.




At genbesøge fortiden
Jeg er af afveje blevet optaget af fænomenet Anja Andersen, der i min optik ikke kun er en håndboldlegende, men også en karakter fra vores fælles fortælling, der fortjener en renæssance. Jeg interesserer mig især for den vrede, hun tit blev beskrevet i.


At forsøge at bevise, at man ikke er dum
Jeg har lyst til at læse en masse gamle artikler i år. Jeg har brug for at få et mere fuldendt billede af, hvordan vi har beskrevet samfundet, vi lever i, gennem årtierne. Det handler nok om, at jeg har behov for at dokumentere, at den offentlige debat kører i ring.


At forvente, at folk omkring dig ønsker at blive klogere
Når jeg prøver at forklare folk i min branche, der gerne vil have mig til at lave satire igen, hvad jeg er inspireret af for tiden, siger jeg blandt andre eksempler altid: den amerikanske komedie-webserie og podcast “On Cinema at the Cinema”. Det er utroligt frustrerende for mig, at ingen virker til at have fulgt med i universet, som Tim Heidecker og Gregg Turkington har lavet, passet og plejet siden 2011.

Jeg kan opklarende sige, at det er et fiktivt univers af utroligt mange sæsoner og så orker jeg faktisk ikke at tale mere om det, før I har set det. Bare noget af det.