Bedste nye album #9 - 16/10/21ClairoLightning Bug - A Color of the SkySiden Lightning Bugs album fra 2019, ‘October Song’, er bandets lyd blevet markant mere skarp. På ‘A Color of the Sky’ er det som om en (smuk) tåge er lettet, luften er frisk og klar, som var et regnvejr lige drevet over. Det er særligt frontfiguren Audrey Kangs magisk drømmende vokal, der har fået lov at stå tydeligere frem. Albummets bevægelse er organisk selvom lyduniverset spænder bredt; fra det intime, akustiske titelnummer til den shoegazede og groovy ‘Song of the Bell’. Forestil dig folk-udgaven af Cocteau Twins. “The skies vault higher in September - Till the end of our days, I’ll remember - How colors feel stronger and feelings so true - that even the flowers smell more like you” lyder det på ‘September Song, pt. ii’. Efterårets evne til forstærkning af sanseindtryk har mange ligheder med den oplevelse, man får af ‘A Color of the Sky’. Selvom albummet udkom i Juni måned, kommer det på en anden måde til sin ret i disse måneder. Tag albummet med ud under løvfaldet og den lavthængende sol, og se om du ikke oplever at lydsiden og duft- og synsindtrykkene forstærker hinanden.

-A


AYOCHILLMANNN, Valee - The TrAppiEst Disco Music EverDer kan være noget om titlen her - det er dog mest bare trap beats med legefulde samples og rytmer af producer Ayochillmannn. Valee brillerer her med sin trademark ordlegs hvisken, om hvor meget han ryger og hvor meget hans tøj koster. Han er sjov og kreativ som altid, selvom han snakker om mange dumme ting. “It’s a BYOB, bitches bringing they own birkin” - Så fedt. Jeg elsker ignorant rapmusik som kommer fra kloge hoveder. De to her rammer plet for anden gang. Lyt også til ‘The TrAppiEst Elevator Music Ever’ der udkom i marts.

-M


Spellling - The Turning WheelOaklandbaserede Spellling har med sit seneste album, The Turning Wheel, begået et af årets mest bemærkelsesværdige og originale albums. Lyden af soul-Kate Bush i en barok-udgave af Alice i eventyrland. Arrangementerne af strygere, harpe, brass og korsang forstærker den (positivt) teatralske oplevelse i en grad, så man ikke kan undgå at supplere lydsiden med scener for ens indre blik. Nærmest det bedste bud på en reel tidssvarende, moderne opera. The Turning Wheel er en magisk verden af farverige mytologiske metaforer og folklore som virker både ny og gammel på en gang. Overvej bare lige tekstbidden; “The emperor with an egg in his feathers... Oh, the night has teeth - And the wind has teeth - And the ice has teeth - But he won’t retreat - He’s a bird, he’s a king - He can swim with his wings - Like an arrow”. Gå på opdagelse i en verden, hvor tarotkort, karma og reinkarnation råder og fortab dig i eventyret. The Turning Wheel er noget af det mest gennemarbejdede, spirituelle og abstrakte musik fra i år, men det kræver din opmærksomhed. For du kommer ikke meget længere væk fra baggrundsmusik. Det her er et kunstværk som skal opleves helt tæt på. Enormt klassikerpotentiale.

-A


Clairo - SlingClairos nyeste album, Sling, udkom et par dage inde i min 10-dages coronaisolation i mine forældres sommerhus, og blev en del af soundtracket for den mærkelige alenetid. Lyden har taget en u-vending fra 2019’s Immunity, og søgt inspiration i 70’ernes folkscene samt jazz og funk. Resultatet er modent, hudløst ærligt og intimt til et punkt, hvor det nærmest kommer for tæt på. For det er tunge emner der behandles på Sling; et forhold på randen af sammenbrud (Harbor), selvmordstanker (Just For Today) og kampen med depression og angst (Little Changes). Under den pæne lydflade løber en intens nerve gennem hele albummet, som kulminerer i Management - et nummer med en forfriskende fri form og en vidunderlig instrumental. Tjek de nævnte numre ud i første omgang. Selvom Clairo er lidt af en stjerne, har hun skabt et album, der lyder som en række bekendelser, så intime man skulle tro, man var den eneste, der havde fået lov at høre dem.

-A


Blxst, Bino Rideaux - Sixtape 2

   

Hvis du vil udvide sommeren lidt, gøres det med Blxst og Binos florlette og melodiske pop/r&b. Sixtape 2 efterfølger og fordobler deres første EP fra 2019, som gav dem lovprisninger fra fans og kritikere. Jeg skrev om deres respektive udgivelser sidste år i vores top 50 album og det momentum de nyder lige nu. Blxst producerer og synger, mens Bino crooner løs på et ordentlig lag autotune - resultatet heraf må være sommerens største guilty pleasure. Giv et lyt til ‘Movie’, ‘Program’ og ‘Accountable’.

-M


Michael Cormier - More Light!!Medlemmerne af Philadelphia-country-folk-bandet Friendship, har i løbet af de seneste år udgivet noget kanon musik gennem andre projekter: Peter Gill og Jon Samuels udgav sammen med resten af deres powerpop-projekt, 2nd Grade, albummet Hit to Hit (hits på hits!) sidste år. Friendships frontfigur Dan Wriggins udgav den charmerende ep Mr. Chill i marts, og senest har trommeslager, Michael Cormier, udgivet et nyt soloalbum; More Light!!. Albummet er en samling af uforudsigelige - men catchy - folk-pop-numre, der rammer et sweetspot mellem der fordøjelige og det udfordrende. Skal nogle numre fremhæves er det nok åbneren Degradation, hvis melodi trinvist arbejder sig ind på lytteren med vidunderlige harmonier og en drivende instrumentation. Lukkeren, Empty Mugs, bør også fremhæves - en opløftende, og skønt klingende afslutter, der efterlader lytteren med en søndagsagtig veltilpashed. Giv det et lyt. Det er blevet slemt overset.

-A